ADVENTURE TIMES nr. 7,  December 2021

ZWEDENSPECIAL

Zweden is in alle seizoenen een belevenis. Het gedifferentieerde landschap nodigt uit tot avontuurlijke reizen. In dit nummer een drietal reizen en twee evenementen die Hiking & Adventures in 2022 voor je in petto heeft en het verhaal van een duo dat alles achterliet voor een avontuurlijk leven.

VOORWOORD

Alle huidige Corona-maatregelen ten spijt gaan we er vanuit dat er in 2022 weer mogelijkheden komen om te reizen zonder al te veel beperkingen.
Daarom heeft Hiking & Adventures voor het komend jaar weer een gevarieerd programma in elkaar gestoken, waarbij naar wij hopen voor ieder wat wils zit.

Zweden met z'n grote verscheidenheid aan natuur en landschappen heeft bij Hiking & Adventures een streepje voor. Daarom stellen wij een drietal reizen aan je voor waaraan je in 2022 kunt deelnemen. Wij bevelen ze van harte bij je aan!

Voor het complete reisprogramma van Hiking & Adventures kijk je op: https://www.hiking-adventures.nl/alle-reizen/

Zonder onze adverteerders, die lang niet allemaal alleen een commercieel doel nastreven, zou Adventure-Times niet kunnen worden uitgegeven. Kijk én KLIK daarom even naar de uitingen van de bedrijven en instanties die ons een warm hart toedragen.

EEN TREKKINGFEEST IN DE ZWEEDSE BERGWERELD

(10 – 17 augustus 2022)

In augustus 2022 gaan we voor de 9e keer een fantastische trekking maken door het noordelijkste puntje van Zweden: de Fjällräven Classic.  Deze tocht –door sommigen beschreven als ’the most beautiful trekking in the world’– is voor iedereen haalbaar die per dag ongeveer 6 tot 8 uur kan wandelen met een eigen rugzak. De totale tocht is 110 km en we doen er 5 wandeldagen over. Onderweg zal je overnachten in de vrije natuur in een tentje die je deelt met een maatje.

De Fjällräven Classic trektocht gaat door één van de mooiste gebieden van de wereld. De route voert je langs het klassieke wandelpad Kungsleden in Zweeds Lapland, van Nikkaluokta in het zuiden tot Abisko in het noorden. Op je tocht kom je langs vele welbekende plaatsen: het majestueuze Kebnekaise-massief, de kale Tjäktja-pas, de golvende heide bij Alesjaure en het weelderige groen in het Nationale Park Abisko. Er zijn regelmatig bemande controleposten. Daar is mogelijk medische verzorging te krijgen en er is gelegenheid om je energiereserves aan te vullen. De trektocht kan lang en op sommige stukken ook zwaar zijn, maar met een goede voorbereiding kan echt iedereen de route met succes afleggen. Elk jaar staan er net iets meer dan 2000 mensen uit ongeveer 30 landen aan de startlijn. Die starten niet allemaal tegelijk maar verspreid over 3 dagen. Sommigen hebben nooit eerder een trektocht gemaakt, terwijl anderen ervaren wandelaars en trekkers zijn. Wat hun achtergrond ook is, na het voltooien van de 110 km vertellen ze meestal over de fantastische ervaringen in de bergen, de kameraadschap en de fantastische sfeer.

En daarom gebruiken wij het woord trekkingfeest als het gaat om de Fjällräven Classic. Interesse om mee te doen? Vragen over deze tocht of de trainingen?
Stuur een mail naar: info@hiking-adventures.nl

KANOTOCHT DOOR ZWEDEN

 

 

 

 

Hiking & Adventures organiseert van 1 tot 7 juni 2022 een Kanotrektocht in Zweden, om precies te zijn in de omgeving van Hagfors in het grensgebied van Värmland en Dalarna.

We varen over soms glasheldere beken, meren en rivieren door de prachtige (semi)wildernis, langs majestueuze rotsen, uitgestrekte heuvels met uitgestrekte bossen en eilandjes die wel uit een sprookjesboek lijken te komen. Veel Zweedser dan dit krijg je het niet!

Onze doelgroep is in principe iedereen die het leuk vindt. We willen deze tocht zo laagdrempelig mogelijk houden. De slogan van Hiking & Adventures is niet voor niets ‘Avontuur voor iedereen!’ Wij vragen dan ook een ‘gewoon’ goede conditie van de deelnemers en een goed humeur. Er zullen mensen meegaan met wat meer ervaring en mensen zonder ervaring. Juist deze mix maakt het leuk. Iedereen kan op deze manier van elkaar leren. Ons idee is om de deelnemers zoveel mogelijk zelf te laten doen. We moedigen je aan zelf te navigeren, vuur te maken of een mooie locatie kiezen om te slapen. Maar wij zullen altijd ingrijpen als dat nodig mocht zijn en tussentijds is er voldoende tijd voor uitleg of instructie. Tijdens de tocht is het lekker lang licht. De zon gaat pas rond 22.30 uur onder en komt rond 4.00 uur weer op. 

Na de aankomst in Zweden zullen we bij een kampvuur onze eerste gezamenlijke diner nuttigen. Tijdens het diner vertellen we wat over de lokale regelgeving, wat we van jullie verwachten en wat jullie van ons mogen verwachten. Leave no trace” is hier een belangrijk onderdeel van. De volgende ochtend zullen we de kano’s pakken en beginnen aan de tocht van in totaal ca 135 km. We zullen gemiddeld 20/25 km per dag afleggen, dit lijkt ver maar kan redelijk vlot gaan als we door peddelen en het weer een beetje meezit. 

De omgeving waar we ons bevinden bestaat uit naald- en loofbos met in de lage begroeiing bosbes en vossenbes. Er komen in dit gebied verschillende soorten dieren voor zoals elanden, herten, lynxen, vossen en marterachtigen. Verder leven er tussen de 300 en 500 wolven in de provincies Värmland en Dalarna, het hoogste aantal in Zweden. Het kan dus zomaar zijn dat we die horen in de nacht. Beren komen in dit gebied ook voor, we gaan hier ook (een beetje) rekening mee houden. En we hopen een Visarend te zien die met zijn machtige klauwen een vis vangt uit een van de vele meren. 
Wil je mee of meer informatie kijk dan op onze site of mail via info@hiking-adventures.nl 

TWEEDAAGS KANOWEEKEND BIESBOSCH

Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022 organiseren we een tweedaags kano weekend in de Brabantse Biesbosch. 

We verzamelen  zaterdag 30 april 2022 om 10 uur bij café Diepstraten, Biesboschweg 6, 4924 BB Drimmelen.  
Daar gaan we briefen en vertrekken (per kano) naar de camping de “Biesboschhoeve”. Op het eiland van de Biesboschhoeve zetten we onze tenten op. 

Voor zaterdag overdag dien je je eigen lunchpakket mee te nemen en daarnaast wat te knabbelen en drinken voor de avond. Voor diner nemen we adventure Food mee.

Op zondag 1 mei 2022 na het ontbijt (Adventure food muesli) maken we een mooie tocht via diverse kreken en sloten door de Biesbosch. Mogelijk zien we daar de visarenden nog. Rond uiterlijk om 16.00 uur komen we weer aan op de startlocatie.

  • Inbegrepen bij dit weekend:
    • 2 persoons Canadese kano voor twee dagen
    • overnachting op camping de Biesboschhoeve
    • uitleg en begeleiding door een ervaren gids van het gebied door Hans Robijn
    • Diner en ontbijt ( droogvoedsel)
  • Prijs €95,- p.p.

Inschrijven via info@hiking-adventures.nl

 

 

AVONTUUR ALS HOOFDDOEL VAN HET BESTAAN
Een wereldreis op zoek naar een woonplek

Zullen we met de fiets gaan?’ vroeg Olivier vijf jaar geleden.
‘Ben je gek! Dat is oersaai. Wat hebben we nog te vertellen tegen elkaar na een tijdje!’ antwoordde Zoë onmiddellijk.

Toch vertrokken we twee maanden later op twee oude tweedehands fietsen van honderd euro. We vertrokken niet zomaar op reis, we vertrokken op een onbekend avontuur zonder tijdslimiet, zonder eindbestemming en zonder ervaring. We zegden onze baan en zekere leven op. Olivier als ingenieur, Zoë als topsporter bij het Nederlands Rugbyteam. Vanaf dat moment zou ons leven nooit meer hetzelfde zijn.

We deden ons werk graag en hadden best een prima leven. Waarom namen we toch die spannende stap? We hadden beiden een droom om ooit een wereldreis te maken. Ooit. Het was een droevige gebeurtenis die Olivier deed inzien dat wachten op ooit een grote gok is. Een collega van hem, Ben, was 63 en vertelde altijd over zijn plannen als hij twee jaar later met pensioen zou gaan. Een jaar later kreeg Ben kanker en hij overleed, een jaar voordat hij zijn langgekoesterde dromen kon waarmaken. We nemen een grote gok om te denken dat we nog fit en gezond zijn als we met pensioen kunnen. Olivier realiseerde zich dat en sprintte diezelfde avond op de fiets naar huis.

‘Over vier jaar ga ik op wereldreis. In 2016! Het staat al in mijn agenda,’ zei Olivier toen vol enthousiasme.

Zoë had op dat moment een andere droom. Ze wilde naar de Olympische Spelen met haar team. De wereldreis verdween een paar jaar in de doofpot totdat Olivier in 2016 echt zijn baan opzegde. Zoë moest kiezen en zei de rugby vaarwel. Vanaf dat moment hadden we een gezamenlijke droom. We zouden langzaam, duurzaam en lokaal reizen. We wilden talen leren, mensen ontmoeten en een positief verhaal vertellen. Zo vertrokken we op 30 september 2016 op de fiets uit Amsterdam.

Vier jaar later hebben we meer dan 40.000 kilometer afgelegd op eigen kracht. We fietsten 28.000 kilometer, zeilden over de Atlantische Oceaan, skaten helemaal tot in Zweden en trokken door de wildernis in de kano, met ski’s en te voet. Er is één rode draad in ons verhaal: we deden alles zonder ervaring. Het is een ongelofelijk belangrijke les die we leerden tijdens onze wereldreis. We moeten niet ervaren zijn om iets nieuw te proberen. De belangrijkste ingrediënten zijn de motivatie om iets nieuw te proberen en het lef om de comfortzone te verlaten. Dat is de kern van een avontuurlijk leven.

Op 30 september 2020 kwamen we aan in een klein, rood huisje in Zweden. Daar begonnen we met het schrijven van ons boek. Exact een jaar later hebben we het boek in handen. Op eigen kracht. Het is een dik koffietafelboek met ons volledige reisverhaal, maar ook met alle lessen die we leerden op reis. Over hoe we over angst heen komen, hoe we met tegenslagen omgaan, of over onze grenzen verleggen. We schrijven over onze sleutel tot geluk, rijkdom en vrijheid. Het is een inspiratieverhaal voor iedereen die een droom wil waarmaken en avontuurlijk wil leven.

Onze toekomst na het boek ligt opnieuw in Scandinavië. In januari vertrekken we op een nieuw avontuur. We weten niet waar we zullen wonen, wat voor werk we gaan doen en hoe we zullen leven. We zoeken onze droomplek en gaan onszelf bewijzen dat een leven op een vaste plek hand in hand gaat met avontuur. Avontuur als hoofddoel van het bestaan.

We denken even om een busje te kopen om naar Scandinavië te rijden en onze droomplek te zoeken, maar dat voelt niet goed. ‘Zullen we met de fiets gaan?’ vraagt Olivier opnieuw. Deze keer moet Zoë er niet zo lang over nadenken. We weten dat een reis op eigen kracht de ideale methode is om onze droomplek te vinden. We weten niet waar we die zullen vinden, maar we weten wel dat de langzame reis op de fiets de weg zal wijzen. We hebben vertrouwen dat het goed komt!

Op www.weleaf.nl volg je hoe Zoë en Olivier hun droomplek gaan vinden. Het boek is te koop bij hun op de website en in de boekhandels. Volg hen ook op sociale media onder WeLeaf.

VERLOTING

Van het door Zoë en Olivier geschreven boek 'Op eigen kracht' verloten wij 2 exemplaren.
Stuur een email naar info@hiking-adventures.nl met de mededeling 'Op eigen kracht' en doe mee.

Stuur je email vóór 15 januari 2022 en wij trekken de lootjes van de twee winnaars.

WANDELTREKTOCHT LANGS DE ZWEEDSE KUNGSLEDEN
Ruim 400 kilometer wilde natuur!

Heb jij er weleens van gedroomd om een paar weken onafgebroken door de wildernis te trekken? Wandelschoenen aan, rugzak met tentje omhangen en op pad. Drinken uit een riviertje en kamperen aan de voet van een berg of de oever van een kraakhelder meer. Wat een vrijheid! Toch zijn er wellicht een paar praktische zaken die je tegenhouden. Hoe neem je bijvoorbeeld voldoende eten mee? Of wat als er onderweg iets kapot gaat?

Begeleiding en support bus
De planning van een dergelijk lange tocht vraagt om de nodige zorg en aandacht. Waar sla je onderweg extra voorraden in; hoe zorg je dat die op tijd aanwezig zijn. Er zijn wel tussenstops waar je met een auto kan komen, maar meestal zijn dat kleine dorpjes met niet meer dan 10-20 bewoners. Bij de voorbereidingen liepen onze projectleiders tegen allerlei praktische en logistieke problemen aan. Op een gegeven moment kwamen we bij een klein winkeltje. Die verkocht wel wat diepgevroren rendiervlees en blikken soep, maar bijvoorbeeld geen gasbusjes. Je kunt er wel een voedselpakket heen sturen, maar wat als de postbode zo’n punt eens overslaat? Uiteindelijk hebben wij voor een praktische oplossing gekozen: vanuit Nederland rijdt er een bus mee. Deze bus is volgeladen met eten, gasbusjes en wat reservematerialen. Onze bus wacht bij de grotere bergstations op de groep. Zo komen we op onze tocht de bus iedere 4 à 5 dagen tegen en vullen we onze etensvoorraad aan. En mocht een tent, slaapmatje of wandelstok het begeven dan is de redding dus nabij. De deelnemers kunnen bovendien wat extra kleding meegeven met de bus en zo een keer extra sokken of onderbroeken verversen.

Afgelegen landschappen
Een groot deel van de Kungsleden gaat door de wilde natuur. In totaal 440 km door eeuwenoude wouden en eindeloze toendravelden. De schoonheid van het schaduwspel van lage wolkenvelden op de uitgestrekte gletsjerdalen is ongekend mooi. Vanaf heuveltoppen zien we kronkelende rivieren en eindeloos veel kale, deels besneeuwde bergtoppen. De route loopt langs talloze meren, brede en smalle riviertjes. Soms zijn die riviertjes niet meer dan smalle klaterende beekjes, waaraan het heerlijk kamperen is. Het water kun je zo drinken! Die beekjes groeien uit tot wilde rivieren die zich soms met donderend geraas door uitgesleten canyons persen. Af en toe komen we oude restanten tegen van de cultuur van de nomadische Sami. Ook zijn er af en toe schuilhutten en bergstations. Als het even kan maken we daar gebruik van, lekker aangenaam met soms zelfs een echt bed.

Afgelegen betekent ook dat er langs grote stukken geen GSM bereik is. Voor calamiteiten en contact met het thuisfront gaat er daarom een satelliettelefoon mee.

Heen- en terugreis
We reizen zonder bagage naar het startpunt in Hemavan. De rugtassen, tentjes en het eten gaan immers met onze bus. Dus als het meezit stap je ’s ochtends op Schiphol in het vliegtuig en loop je eind van de middag de eerste kilometers in de Zweedse natuur.

Aan het eind van de tocht komen we in het prachtig gelegen Abisko Turiststation weer helemaal tot rust. In dit grote hotel met alle voorzieningen kunnen we lekker douchen, in de sauna en wacht de bus ons op met een setje schone kleren. ’s Avonds bij het diner halen we herinneringen op aan deze epische tocht. De hoogtepunten worden nog eens benoemd en we relativeren de doorstane ontberingen nog een keer met een heerlijk glaasje wijn. De volgende dag reizen we terug naar Nederland. Een week later is onze bus ook terug in Nederland en ontvang je je tas en tent weer terug.

Voor wie?
Spreekt bovenstaande je aan en heb je het komende half jaar tijd om te trainen? Dan ben je van harte welkom. Tijdens diverse trainingsdagen maak je kennis met de andere deelnemers en ervaar je of je er helemaal klaar voor bent.
Belangstelling? Kijk dan op www.hiking-adventures.nl voor uitgebreide informatie.

WANDELWEEKEND

Bedoeld voor zowel de beginnende als de ervaren wandelliefhebber.

In dit weekend zullen wij een meerdaagse wandeling maken door de uiterwaarden van de IJssel en de Veluwse bossen. We overnachten op kampeerplaatsen. Je kunt overnachten in je eigen tent of je huurt er een bij ons voor € 25,-. Ook kun je een wandelrugzak van ons in bruikleen krijgen.

Je kunt kiezen uit een lang of kort wandelweekend. Kijk welke het best bij je past en schrijf je in via info@hiking-adventures.nl

LANG WANDELWEEKEND

Vrijdag 13 mei 2022:
Verzamelen om 17.00 uur, waarna we nog zo'n 12 km zullen wandelen

Zaterdag 14 mei:
Wandeling van zo'n 20 km. Ontbijt en diner worden door Hiking & Adventures verzorgd.

Zondag 15 mei:
Wandeling van zo'n 20 km. Het ontbijt is bij de inschrijfprijs inbegrepen.

Kosten per persoon € 150,-

 

KORT WANDELWEEKEND

Zaterdag 14 mei:
Vroeg in de ochtend verzamelen, waarna een wandeling van zo'n 20 km. Het diner wordt door Hiking & Adventures verzorgd.

Zondag 15 mei:
Wandeling van zo'n 20 km. Het ontbijt is bij de inschrijfprijs inbegrepen.

Kosten per persoon € 100,-

 

STANDEX MEDIA EN HIKING & ADVENTURES WENSEN U
FIJNE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2022

Deze website maakt gebruik van cookies. Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met de voorwaarden. Meer informatie over cookies vindt u hier.